مجموع ثبت نام در سامانه سجام از 32 میلیون عبور کرد

به گزارش گردشیا، به گزارش خبرنگاران، کوشش سرمایه گذاران برای حفظ ارزش سرمایه در دست از یکسو و تبلیغات گسترده دولتی ازسوی دیگر سبب شد تا در 10 ماه سپری شده از سال 99، بیش از 20 میلیون نفر به جمعیت بورس بازان افزوده گردد. آمارهای به دست آمده از شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه نشان می دهد تنها در دی ماه شاهد صدور 7 میلیون و 600 هزار کد بورسی جدید بودیم که گویای رشد 31 درصدی نسبت به آخرین ماه پاییز بود. از این رو مجموع کدهای معاملاتی به 32 میلیون و 200 هزار نفر افزایش یافت.

مجموع ثبت نام در سامانه سجام از 32 میلیون عبور کرد

این ارقام زمانی قابل توجه می گردد که بدانیم تعداد صدور کدهای جدید در مجموع سال گذشته 821 هزار فقره بوده است. در این میان اما تنها جذابیت بازار سهام برای کسب سود نبود که سبب رشد کدهای صادره شد. اجبار برای سجامی شدن سهامداران عدالت را می توان از دیگر دلایل افزایش بورس بازان مطرح کرد. به طوری که در ماه گذشته 7میلیون از کدهای بورسی صادرشده مربوط به سهامداران عدالت بوده است.

از اواسط مردادماه که با تخلیه حباب عظیم شده در سهام، بورس روی دیگر خود را به سهامداران نشان داد تا به امروز این بازار روندی غیر قابل پیش بینی را طی می نماید. در این میان بورس بازان به ویژه آنهایی که در تابستان تازه تصمیم دریافتد سهامدار شوند، نظاره گر نوسانی ترین روزهای بورس هستند. اما این موضوع هم باعث نشد تا شاهد توقف متقاضیان ورود به این بازار باشیم. آمارهای به دست آمده از شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه نشان می دهد در دی ماه شاهد صدور 7 میلیون و 600 هزار کد جدید بورسی بودیم تا مجموع این کدها به 32 میلیون و 200 هزار نفر افزایش یابد. از این رو تنها طی یک ماه گذشته شاهد رشد 8/ 30 درصدی صدور کدهای جدید معاملاتی بودیم.

ضمن آنکه در مجموع طی 10 ماه سپری شده از سال 99، 20میلیون و 535 هزار کد جدید بورسی صادر شده است. این ارقام زمانی قابل توجه می گردد که تعداد صدور کدهای جدید در مجموع سال گذشته 821 هزار کد بوده است. هرچند افزایش تبلیغات برای سرمایه گذاری در بورس در ماه های نخست سال 99 عاملی برای اقبال بیشتر به بورس بود، اما آنچه در نیمه دوم سال سبب رشد کدهای صادره شد نه جذابیت بازار سرمایه بلکه اجبار به سجامی شدن سهامداران عدالت بود. به طوری که در دی ماه 7 میلیون از کدهای بورسی صادر شده مربوط به سهامداران عدالت بوده است.

آنچه بر کدهای بورسی گذشت؟

یافته ها نشان می دهد در نیمه نخست سال 99 در مجموع حدود 8 میلیون و 840 هزار کد بورسی جدید صادر شد. به عبارتی میانگین ماهانه حدود 5/ 1 میلیون کد جدید برای بورسی شدن صادر شد که عمدتا با سودهای رویایی سهام در این بازه زمانی مرتبط بود. با ورود به نیمه دوم سال از درخواست برای بورسی شدن کاسته و در مهرماه 566 هزار کد جدید و در آبان 217 کد معاملاتی از سوی سپرده گذاری مرکزی صادر شد. در آذرماه اما شاهد جهش این رقم بودیم. به طوری که 3 میلیون و 230 هزار کد جدید در نهمین ماه از سال صادر شد. این رقم در ماه گذشته به 7 میلیون و 600 هزار کد رسید که 7 میلیون آن مربوط به سهامداران عدالت بود.

سهامداران عدالتی که سجامی شدند

آمارها حاکی از آن است که در حال حاضر در مجموع 46 میلیون سهامدار عدالت وجود دارند که 30 میلیون نفر از آنها روش غیرمستقیم را انتخاب نموده و 16 میلیون نفر تصمیم دریافتد مدیریت پرتفوی خود را به صورت مستقیم انجام دهند. بر اساس آمار به دست آمده از سپرده گذاری مرکزی در حال حاضر 14 میلیون از غیرمستقیم ها و 6 میلیون از سهامداران روش مستقیم سهام عدالت سجامی شده اند. به این ترتیب مجموع سهامداران عدالت که در سامانه سجام ثبت نام نموده اند به 20 میلیون نفر می رسد که 8 میلیون نفر از آنها پیش تر کد بورسی داشته و در بازار سهام فعال بوده اند. در ماه های گذشته سپرده گذاری مرکزی بارها بر سجامی شدن سهامداران عدالتی که روش غیرمستقیم را انتخاب نموده اند، تاکید نموده است. گفته می گردد سهامداران مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت که همان سهامداران شرکت های سرمایه گذاری استانی هستند، تنها با ثبت شماره شبا در سامانه سجام و احراز هویت می توانند سود سهام خود را دریافت نمایند.

پدر حال حاضر 16 میلیون از سهامداران مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت و 10 میلیون از سهامداران مدیریت مستقیم آن (در مجموع 26 میلیون نفر) همچنان در سامانه سجام ثبت نام ننموده اند که با ثبت نام این افراد مجموع کدهای معاملاتی از 51 میلیون فراتر می رود. 2 میلیون و 600 هزار نفر از دارندگان سهام عدالت متوفیان هستند که هفته پیش اعلام شد وراث این افراد می توانند پس از انجام انحصار وراثت، اقدامات لازم برای انتقال سهام عدالت به خود را انجام دهند.

آمار کدهای بورسی حقوقی و خارجی

در ماهی که گذشت تنها حقیقی ها نبودند که برای دریافت کد بورسی اقدام کردند. آمارها نشان می دهد در دی ماه 5670 کد جدید معاملاتی برای متقاضیان حقوقی و 124 کد نیز برای سرمایه گذاران خارجی صادر شده است. به این ترتیب مجموع کدهای معاملاتی سرمایه گذاران خارجی به 2هزار و 673 نفر رسید. بر اساس آمار شرکت سپرده گذاری مرکزی بیشترین میزان صدور کد بورسی مربوط به سرمایه گذاران خارجی در سال 87 بوده است. در این سال صدور کد معاملاتی برای سرمایه گذاران خارجی رشدی 66 درصدی را تجربه نموده است.

آمار صدور کد در استان ها

از 7میلیون و 600 هزارنفری که در دی ماه برای دریافت کد معاملاتی اقدام کردند، استان خراسان رضوی با 870هزار و 230 نفر ثبت نام نماینده درصدر جدول درخواست نمایندگان کد معاملاتی واقع شده است. پیش تر پایتخت نشینان این عنوان را به خود اختصاص داده بودند. پس از آن استان خوزستان با 594 هزار و 197 تعداد رتبه دوم را در اختیار گرفته است. و استان های گیلان، کرمان، فارس، تهران، سیستان و بلوچستان و همدان در رتبه های بعدی بیشترین ثبت نام کد بورسی در دهمین ماه از سال 99 قرار دارند. تهرانی ها در این ماه 324 هزار و 71 درخواست جدید برای صدور کد بورسی داده اند. در انتهای جدول نیز استان قزوین با 78هزار و 297 نفر ثبت نام نماینده در دی ماه واقع شده است.

ریسک و فرصت افزایش سهامداران

همان طور که عنوان شد اقبال عمومی به بازار سرمایه و ورود افراد جدید به این بازار با ریسک ها و فرصت های متعددی همراه است. در این میان ورود تازه واردان به بازار سرمایه، پول های جدید را به دنبال دارد. به طوری که در آمار معاملات روزانه شاهد ردپای این نقدینگی هستیم. ورود اقشار مختلف جامعه به بورس و بازار سرمایه پارامتر مثبتی است که هم به نفع اقتصاد ملی و هم منطبق بر استانداردهای جهانی است و در بیشتر کشورهای توسعه یافته، مردم وجوهشان را در بازار سرمایه می گذارند. کمتر کشور توسعه یافته ای وجود دارد که مردم در ارز، طلا و کالاهای دیگر سرمایه گذاری نمایند.

در این میان سیاست گذار بورسی نیز باید بیشترین استفاده را از این فرصت ایجاد شده برای تعمیق بورس انجام دهد. همان طور که بارها دنیای اقتصاد در گزارش های پیشین خود به آن اشاره نمود، توسعه عرضی بازار سرمایه به وسیله افزایش عرضه های اولیه، افزایش سهام شناور شرکت ها و تسهیل شرایط افزایش سرمایه از جمله مواردی است که در شرایط کنونی باید توجه بیشتری به آن گردد. به همین دلیل طراحی ابزارهای جدید بورسی در حوزه های مختلف می تواند قدرت بی بدیلی برای سیاست گذار ایجاد کند که در تصمیم گیری ها با موفقیت بالایی عمل کند.

بنابراین در مجموع ورود اقشار مختلف جامعه به بازار سرمایه را باید به فال نیک گرفت، منتها راهنمایی این افراد روش صحیح مدیریتی می خواهد که تا به امروز انجام نشده است. در کشورهای دیگر معمولا افراد، با واسطه وارد بازار سرمایه می شوند. این واسطه ها یا صندوق های سرمایه گذاری یا شرکت های سبدگردان هستند که کارگزاری ها، آن دارایی ها را مدیریت می نمایند ولی متاسفانه در ایران ورود مردم به بورس به صورت مستقیم است و افراد کد آنلاینی را می گیرند تا خود اقدام به خرید و فروش نمایند. این باعث می گردد آنهایی که آشنایی اندکی با بازار و برخورداری محدود از تحلیل دارند، به خرید و فروش های هیجانی بپردازند. به این ترتیب شاهد رفتارهای هیجانی و توده ای مردم در زمان های مثبت و منفی بازار هستیم.

گذری در تاریخ

از اواخر سال 98 رشد بی سابقه بازار سهام توجه عموم مردم را به خود جلب کرد به طوری که بسیاری از سرمایه گذاران بازارهای دیگر وارد این بازار شدند اما همزمان با شروع اصلاح قیمت ها از اواسط مرداد امسال، ورود و خروج سهامداران به بورس نیز وارد فاز جدیدی شد. با این اوصاف کارشناسان همچنان معتقدند در صورت به تعادل رسیدن بازار، سعادت آباد میزبان سرمایه گذاران بیشتری خواهد بود. همزمان با شروع اولین ماه از پاییز و بالا دریافت حرف و حدیث هایی پیرامون سیاست خارجی ایران زیر سایه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بورس تهران نوسانات بی سابقه ای را تجربه کرد. بخشی از این اصلاح فرسایشی مربوط به حباب عظیم شده سهام در 5 ماه نخست سال 99 و بخشی از آن به دلیل چشم انداز کاهشی نرخ دلار با کاهش ریسک های سیستماتیک بود که به دلیل وجود محدودیتی همچون دامنه نوسان به درازا کشید. این شرایط موج جدید خروج معامله گران از تالارهای شیشه ای را رقم زد.

پیش تر رکورد افزایش کدهای سهامداری با نرخ رشد 48 درصدی در سال 90 ثبت شده بود. در این سال شاهد رشد افسارگسیخته نرخ دلار و افزایش سه برابری آن بودیم. هرچند بازار سهام در این سال عملکرد درخشانی را به نمایش نگذاشت و پس از گذر از دو سال رویایی 88 و 89 که به ترتیب 57 و 85 درصد سود به سرمایه گذاران داده بود، به سختی توانست بازدهی دو رقمی (در محدوده 10 درصد) را به ثبت برساند. حتی رشد شتابان نرخ تورم در این سال سبب شد تا بازدهی واقعی بورس تهران در محدوده منفی قرار گیرد

. نرخ تورم در این سال به 5/ 21 درصد رسید تا کارنامه شاخص سهام با کسر تورم، کاهش 5/ 8 درصدی را ثبت کند. یکی از دلایل رشد این متغیر اما، افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه در جامعه به دنبال رونق دریافت معاملات آنلاین در بازار سهام طی این سال معاملاتی است. چهاردهمین روز از دی سال 89، سامانه معاملات برخط (آنلاین) با هدف توسعه بازار سرمایه و سهولت و عدالت در معاملات رونمایی شد و شروع به کار کرد. به این ترتیب شاید بتوان سال 90 را سال جهش معاملات آنلاین در بورس تهران مطرح کرد.

آخرین اخبار بورس را در صفحه بورس خبرنگاران بخوانید.

منبع: دنیای اقتصاد

منبع: تجارت نیوز
انتشار: 27 اسفند 1399 بروزرسانی: 27 اسفند 1399 گردآورنده: gardeshia.ir شناسه مطلب: 1622

به "مجموع ثبت نام در سامانه سجام از 32 میلیون عبور کرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مجموع ثبت نام در سامانه سجام از 32 میلیون عبور کرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید