احداث مجتمع پرورش خاویار نیازمند مساعدت دستگاه های مربوطه است
به گزارش گردشیا، به گزارش خبرنگاران، سیدجواد قدس علوی، شامگاه سه شنبه در نشست خبری با رسانه های استان اظهار کرد: استان گلستان ظرفیت ها و پتانسیل های خوبی در زمینه شیلات دارد که اگر به فعلیت درآید صندلی ویژه ای در توسعه اقتصادی و اشتغال خواهد داشت.

وی با اشاره به این که طرح های ما با شاخص های اقتصاد مقاومتی همسو و منشأ تحول است، گفت: چهار طرح، پرورش ماهی در قفس و پن، پرورش میگو، پرورش ماهیان خاویاری و پرورش ماهی با استفاده دو منظوره از چاه های کشاوری در اولویت برنامه های شیلات گلستان است.
مدیر کل شیلات استان گلستان با بیان این که طرح پروش ماهی در قفس در عرصه ملی است، گفت: مطالعات امکان سنجی برای پرورش در پن و قفس انجام گردیده و چهار نقطه را برای این کار مناسب دانسته اند.
قدس علوی توضیح داد: یکی در خلیج گرگان که مشکلات زیست محیطی دارد و سه نقطه در دریا که از این سه محل دو پرورش در پن و یکی هم در قفس صورت می گیرد.
وی با بیان این که قفس از ساحل 14 کیلومتر فاصله دارد، گفت: پایه های پن به کف دریا متصل ولی قفس این نیست و اولویت ما پن است.
قدس علوی گفت: پرورش در پن ریسک پذیری کمتری دارد بنابراین تمایل سرمایه گذاران به این سمت بوده و گلستان در این کار پیش قدم در کشور است.
اشتغال 2800 نفری پرورش ماهی در قفس و پن
مدیر کل شیلات استان گلستان اضافه نمود: در افق 1404، هشت هزار تن در پرورش پن و قفس خواهیم داشت که اشتغال دو هزار و 800 نفری را ایجاد خواهد نمود.
وی اظهار کرد: در سال 96 سه مجوز پروانه تأسیس صادر گردیده و به طور آزمایشی حدود 10 تن فراوری صورت گرفت و برای سال 97 این مقدار به 200 تن می رسد و 120 شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می گردد.
قدس علوی گفت: 10 متقاضی پرورش ماهی در پن و قفس به ظرفیت سه هزار و 560 تن داریم که سه پروانه تأسیس به ظرفیت دو هزار و 300 تن صادر گردیده و چهار نفر هم به حوزه احداث سازه ها وارد شدند.
وی با بیان این که محور توسعه شیلات دریا است، ادامه داد: در دنیا بیشترین فراوری میگو در دریا صورت می گیرد و استان در ابتدای راه است و امیدواریم با کمک دیگر دستگاه ها اقدامات خوبی در این زمینه صورت گیرد.
قدس علوی گفت: اراضی شور مستعد پرورش میگو است و استان در این زمینه شرایط مطلوبی دارد.
تنها مجتمع پاک کشور
وی اذعان کرد: مجتمع پرورش میگو گمیشان تنها مجتمع پرورش پاک کشور بوده و گزارشی از آلودگی تاکنون گزارش نگردیده است.
قدس علوی گفت: فراوری میگو در سال 96، حدود هزار و 690 تن در مساحت 514 هکتار بوده است و در سال 97 مساحت به 830 هکتار رسیده که افزایش 61 درصدی داشته است.
وی اضافه نمود: پیش بینی می گردد که بالغ بر دو هزار و 730 تن در سال 97 پرورش میگو صورت گیرد که نسبت به سال قبل افزایش 61 درصدی دارد.
20 روز دیگر برداشت میگو شروع می گردد
مدیرکل شیلات استان گلستان با بیان این که از 20 روز دیگر برداشت میگو شروع می گردد، اظهار کرد: 85 درصد محصول ما صادراتی است و محصول ما از جنوب به کشورهای دیگر صادر می گردد اما سال جاری با اخذ کد آی آر و آسی می توانیم خودمان صادرکننده باشیم و ارزش اضافه نموده آن در استان بماند.
وی گفت: دو فاز چهار هزار هکتاری و 6 هزار هکتاری در گمیشان برای پرورش میگو پیش بینی گردیده که فاز اول آن را به سرمایه گذار واگذار کردیم و فاز دوم در حال مطالعه است.
قدس علوی با بیان این که سال جاری 18 مزرعه پرورش میگو داریم، اضافه نمود: سرمایه گذاری در این بخش به دلیل سودآوری جذاب است و برگشت سرمایه در دو سال اتفاق می افتد.
وی با اشاره به سرمایه گذاری 36 میلیارد تومانی در این بخش گفت: در سال 96 به تنهایی 20 میلیارد تومان هزینه گردیده است.
قدس علوی با بیان این مطالعات فاز دوم تا اواسط نیمه دوم به انتها می رسد، گفت: بعد از اتمام فاز یک و دو، فراوری میگو استان به 17 هزار تن می رسد و برای هشت هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ایجاد خواهد شد.
صندلی سوم کشور در میگو
وی گفت: فراوری انبوه خود را از سال 90 شروع کردیم و در این مدت کوتاه صندلی سوم کشوری را به دست آوردیم در حالی که استان های جنوبی دو دهه سابقه دارند.
قدس علوی زنجیره فراوری در میگو را مهم دانست و ادامه داد: اگر می خواهیم این صنعت پایدار باشد باید حلقه های قبل و بعد ایجاد گردد.
وی بیان نمود: اقدامات اجرایی مرکز تکثیر میگو از سال گذشته شروع گردیده و با سرمایه گذاری دو و نیم میلیارد تومانی سال جاری به بهره برداری می رسد؛ در این مرکز پرورش 100 میلیون بچه میگو صورت خواهد گرفت
قدس علوی به مرحله عمل آوری اشاره نمود و ادامه داد: هشت واحد عمل آوری میگو در استان داریم و میگوی های فراوریی را به مرحله عمل آوری و بسته بندی می رسانند.
وی گفت: ظرفیت حمل و نقل ریلی ایران، ترکمنستان و قزاقستان می تواند کمک خوبی به صادرات در این زمینه باشد.
پرورش ماهیان خاویاری در مظلومیت به سر می برد
مدیر کل شیلات استان گلستان به پرورش ماهیان خاویاری اشاره نمود و گفت: ایران مهد خاویار دنیا و گلستان مهد خاویار ایران است اما در پرورش خاویار در مظلومیت هستیم.
قدس علوی ادامه داد: با کمک دستگاه های اجرایی که در زمینه مجوز دخیل هستند از 24 متقاضی پرورش خاویار 17 طرح را آنالیز کردیم و تاکنون هفت طرح به بانک معرفی گردیده اند.
وی با بیان این که آب شور برای پرورش ماهی مناسب است، اظهار کرد: علاوه بر مزارع منفرد ما به دنبال احداث مجتمع پرورش هستیم و سه محل را رصد کردیم و در افق 1404 بنا داریم 220 هکتار فاز اول با فراوری 400 تن خاویار و هست هزار تن گوشت خاویار را پرورش دهیم.
قدس علوی به مشکلات زیست محیطی مناطق آنالیز گردیده اشاره نمود و گفت: اگر دستگاه های مربوطه به ما اجازه دهند چهار هزار و 800 شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد خواهد شد.
پرورش ماهی با چاه آب
مدیر کل شیلات استان گلستان چهارمین طرح را، پرورش ماهی با چاه های آب زمین های کشاورزی بیان نمود و گفت: این کار مهاجرت روستاییان را به شهرها کاهش خواهد داد.
قدس علوی گفت: 18 هزار حلقه چاه مجاز داریم که اگر نصف آن ها را در پرورش ماهی به کار گیریم معادل 9 هزار نفر مشغول خواهند شد، در کنار حوضچه های چاه های کنار جاده می توان عرضه ماهی زنده و واحد طبخ راه اندازی کرد.
وی با بیان این که 10 نفر تاکنون این طرح را اجرا نموده اند، ادامه داد: 220 نفر متقاضی داریم که پروانه تأسیس گرفته و فراوری فعلی 760 تن است.
قدس علوی همچنین به پرورش زالو اشاره نمود و گفت: استان پیشرو کشور در پرورش زالو هستیم و بزرگترین مرکز تکثیر و پرورش زالوی طبی را داریم.
وی تأکید کرد: بسیاری از بیماری ها با زالودرمانی رفع می گردد و نه تنها در ایران بلکه در دنیا گرایش به این سمت زیاد گردیده بنابراین ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم.
منبع: خبرگزاری مهر