با 24 مورد از اصیل ترین غذاهای محلی مازندران آشنا شوید
به گزارش گردشیا، غذاهای ایرانی فارغ از هر شهر یا استانی که به آن تعلق دارند، بسیار خوشمزه و لذیذ هستند. تنوع غذا در ایران بسیار زیاد بوده و در این میان غذاهای محلی هر استان در جایگاه ویژه ای قرار دارند. یکی از معروف ترین و لذیذترین غذاهای محلی مربوط به استان مازندران بوده که رنگ و بوی آن هوش از سر آدمی می برد. برای اینکه با غذاهای محلی مازندران آشنا شوید و اطلاعات بیشتری از آن ها در دست داشته باشید، تا انتها مقاله همراه ما در خبرنگاران باشید.
آشنایی با غذاهای محلی مازندران
استان مازندران را می توان یکی از استان های زیبا و خوش آب و هوای شمال کشور دانست که سالانه پذیرای مسافران و گردشگران زیادی است. این استان علاوه بر آب و هوای پاک و طبیعت بکر از غذاهای خوش آب ورنگ و لذیذی هم برخوردار بوده که نمی توان به هیچ عنوان آن ها را از دست داد. غذاهای محلی مازندران از تنوع زیادی برخوردارند و طعم و مزه آن ها واقعا بی نظیر است، از این رو در ادامه شما را با معروف ترین غذاهای محلی مازندران آشنا خواهیم کرد.
1. مالابیج
مالابیج یا مالاتا را می توان یکی از معروف ترین و محبوب ترین غذاهای محلی مازندران دانست که طعم بسیار لذیذی دارد و معمولا در وعده شام صرف می گردد. مالابیج در حقیقت به ماهی شکم پری گفته می گردد که بر روی هیزم کبابی گردد، اما دو نکته اساسی در طبخ این غذای مازندرانی وجود دارد که آن را از سایر ماهی های شکم پری که تابه حال میل نموده اید، متمایز می نماید؛ اول اینکه ادویه ها و مواد میانی به کار رفته در این غذا بسیار مهم هستند، زیرا طعم بسیار متفاوتی به آن می دهند و نکته دوم اینکه طبخ آن بر روی هیزم قطعا طعم آن را لذت بخش تر خواهد نمود.
بهتر است برای طبخ این غذا، ماهی سفید نر تهیه کنید، زیرا گوشت آن سفت تر بوده و طعم لذیذ تری دارد. برای تهیه این غذای مازندرانی در ابتدا باید ماهی را پاک نموده و پس از پاره کردن شکم آن، مواد میانی از جمله گردو، رب انار، گلپر، فلفل، نمک و سبزی های محلی از جمله چوچاق را به آن اضافه کنید. در صورتی که به هیزم دسترسی ندارید، می توانید این غذا را داخل مایکروویو طبخ کنید. مالابیج یکی از غذاهای اصیل و خوشمزه مازندرانی به شمار می رود، بنابراین اگر به غذاهای دریایی علاقه مند هستید، حتما آن را امتحان کنید.
2. اسپناساک
شاید نام این غذای محلی کمی عجیب به نظر برسد، اما اسپناساک در حقیقت همان خورشت اسفناج بوده که ممکن است بارها آن را میل نموده باشید. اسپناساک نام محلی خورشت اسفناج در مازندران است، اما طعم آن با تمام خورشت های اسفناجی که تابه حال میل نموده اید، کاملا فرق دارد.
مواد تشکیل دهنده این غذای مازندرانی شامل گوشت گاو یا گوسفند، برگ سیر، پیاز، اسفناج، سبزی های محلی، ادویه های مختلف و آب است، اما می توانید در صورت تمایل به آن هویج هم اضافه کنید. بد نیست بدانید که بعضی از نقاط استان مازندران در این غذا به جای گوشت از تخم مرغ استفاده می نمایند. طعم خورشت اسپناساک بسیار لذیذ بوده و معمولا در وعده ناهار و با برنج میل می گردد.
3. نازخاتون
یکی از چاشنی های معروف و محبوب مازندرانی که بسیار خوشمزه بوده و هواداران بسیار زیادی دارد، نازخاتون است. مواد اصلی این چاشنی شامل بادمجان کباب شده، سیر، نعناع، گشنیز، آب انار یا آبغوره و نمک است. طعم نازخاتون واقعا لذیذ و منحصربه فرد بوده و یک انتخاب عالی در کنار غذا به شمار می رود که می تواند اشتهاآور باشد. تهیه نازخاتون زمان زیادی از شما نمی گیرد و در فهرست غذاهای کم هزینه قرار گرفته است.
4. کدو بره
اگر گیاهخوار هستید و در عین حال وقت کمی هم برای پخت غذا در اختیار دارد، کدو بره مازندران می تواند یک انتخاب مناسب برای شما باشد. این غذا علاوه بر گیاهخواران مورد پسند بسیاری از افراد دیگر هم بوده و طعم لذت بخشی در اختیار شما قرار خواهد داد.
کدو سبز، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی، سیر، تخم مرغ و ادویه مواد به کار رفته در این غذای مازندرانی هستند. همانطور که از مواد اصلی کدو بره معین است، این غذا در فهرست غذاهای ارزان مازندران قرار گرفته است و تمامی مواد غذایی آن به راحتی در دسترس قرار دارند.
5. خورشت آلو
خورشت آلو یا مرغ و آلوی مازندرانی نام یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران بوده که اگر یک بار آن را میل کنید، به هیچ عنوان طعم فوق العاده آن را از یاد نخواهید بود. ترکیبات به کار رفته در این غذا شامل مرغ تکه شده، آلو، دانه انار ترش، آب نارنج، پیاز، گردو و زعفران می گردد که طعمی ملس در اختیار شما قرار خواهد داد، اما اگر به علت وجود انار و آب نارنج طعم غذا ترش شد، می توانید مقداری شکر به آن اضافه کنید. خورشت آلو با برنج سرو می گردد و برای تزیین می توان مقداری زرشک، خلال پسته و گل محمدی به آن اضافه نمود.
6. آغوز مسما
عطر و ظاهر آغوز مسما مازندران بدون تردید هر فردی را به سمت خود می کشاند. این غذای مازندرانی بسیار لذیذ بوده و هواداران بسیاری دارد. برای تهیه این غذا به موادی همچون گوشت اردک، گردو، دانه ساییده شده انار، رب انار، پیاز، ادویه و آب احتیاج است.
این غذا به علت آنکه گوشت اردک و گردو را در خود جای داده است، سرشار از پروتئین، مواد معدنی و سایر ویتامین ها بوده و معمولا با برنج، نان و ترشی های محلی سرو می گردد. بد نیست بدانید که آغوز در زبان محلی به معنای گردو است. این خورشت حداقل یک بار ارزش امتحان کردن را دارد.
7. باقلا وابیج
باقلا یکی از مواد غذایی پرکاربرد در غذاهای محلی مازندران است که در باغ های این استان کشت می گردد. ترکیب باقلا با سیر، شوید خشک، روغن، نمک، فلفل و زردچوبه یک غذای خوشمزه و لذیذ به نام باقلا وابیج در اختیار شما قرار می دهد. این غذا هم با برنج و هم با نان سرو می گردد.
8. آش کدو
یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران که از معروفیت خاصی در میان اهالی این منطقه برخوردار بوده و بسیار دلچسب است را می توان آش کدو معرفی کرد. آش کدو در حقیقت یک پیش غذای لذیذ بوده و بسیار مقوی است. مواد غذایی این آش مازندرانی را کدو، عدس، برنج، پیاز داغ، آب لیمو، شکر و نمک تشکیل می دهند. برای سرو آش کدو مازندرانی معمولا از نعنا داغ و کوفته ریزه استفاده می گردد. پیشنهاد ما به شما این است که حتما آش کدو مازندران را میل کنید.
9. مرغ شکم پر
در فهرست غذاهای محلی مازندران نمی توان از مرغ شکم پر آن گذشت. این غذا بسیار خوش طعم بوده و از هواداران زیادی برخوردار است. ترکیبات به کار رفته در این غذا شامل مرغ، گردو، آلو، قیسی، زعفران، زرشک، آب لیمو یا آب نارنج، پیاز سرخ شده، شکر، نمک، فلفل و سبزی های همچون جعفری، گشنیز، نعنا و ترخون هستند. وجود این سبزی ها در مرغ شکم پر طعم فوق العاده ای به آن بخشیده و بیش از پیش بر محبوبیت این غذا اضافه می نماید.
10. بیج بیج
در صورتی که تمایل دارید یک طعم مجذوب کننده از غذاهای محلی مازندران را تجربه کنید و در عین حال وقت زیادی برای طبخ آن ندارید، بیج بیج می تواند برترین انتخاب برای شما باشد. مواد اصلی این غذای مازندرانی شامل گوشت چرخ نموده، پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، زردچوبه، نمک و فلفل است که ترکیب آن ها با هم در عرض30 الی40 دقیقه یک غذای لذیذ را به وجود خواهد آورد. بد نیست بدانید که بیج بیج معمولا با کته سرو می گردد، اما می توانید آن را با نان هم میل کنید.
11. بشته واش
یکی دیگر از آش های خوشمزه و پرطرفدار استان مازندران که بسیار مقوی است را می توان بشته واش دانست. مواد تشکیل دهنده این آش شامل اسفناج، عدس، پیاز، سیر، زیره سبز، نمک، فلفل و زردچوبه می گردد و به علت وجود اسفناج و عدس در آن، برای کسانی که دچار فقر آهن یا مشکلاتی همچون یبوست و هموروئید هستند، بسیار مناسب است. طبخ بشته واش به حدود 2 ساعت زمان احتیاج دارد و معمولا با آب نارنج و زیره صرف می گردد.
12. خورشت بادمجان کباب
یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران را می توان خورشت بادمجان کباب معرفی کرد که در تهیه آن از مواد غذایی همچون بادمجان، گردو، رب انار، گوجه فرنگی و سبزی های معطر استفاده می گردد. خورشت بادمجان کباب در همه شهرهای مازندران به ویژه رامسر طبخ می گردد و بسیار لذیذ است.
13. خورشت ناردون
یکی از خوشمزه ترین غذاهای مازندران، خورشت ناردون است که در طبخ آن موادی همچون گوشت مرغ، انار ترش، رب انار، سیر، پیاز، شکر و ادویه ها به کار می رود. ناردون به معنای دانه انار بوده و این غذا به نام های دیگری همچون خورشت سیر انار و خورشت پیاز انار هم شناخته می گردد.
برای تهیه این خورشت می توان گوشت اردک، غاز یا بلدرچین را جایگزین گوشت مرغ کرد. صرف این غذا به علت وجود دانه های انار در آن یک انتخاب خوب برای شب یلدا محسوب می گردد. بد نیست بدانید که بعضی در این غذا از آلو هم استفاده می نمایند.
14. اسفناج مرجی
غذاهای محلی مازندران در نوع خود بی نظیرند و تعریف از آن ها تمامی ندارد. اسفناج مرجی که یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران به شمار می رود، علاوه بر داشتن طعم بی نظیر، خاصیت درمانی هم دارد. اسفناج، عدس، سیر و انار ترش جزء مواد اصلی تشکیل دهنده اسفناج مرجی هستند که ترکیب آن ها با هم یک طعم لذیذ را در اختیار شما قرار خواهد داد. این غذا به علت داشتن اسفناج و عدس، سرشار از آهن بوده و مصرف آن برای کسانی که دچار فقر آهن هستند، بسیار مفید هستند. حتما این غذا را در برنامه غذایی خود قرار داده و از طعم آن لذت ببرید.
15. کهی انار
کهی انار یک غذای فوق العاده مفید و اصیل مازندرانی بوده که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. کهی در زبان مازندرانی به معنای کدو است، بنابراین مواد غذایی به کار رفته در این غذا شامل کدو حلوایی، انار، لوبیا چیتی، عدس، گردو، سیر، پیاز و ادویه می گردد. کهی انار تمام مواد غذایی مقوی و سرشار از پروتئین و ویتامین را در خود جای داده است، از این رو برای افرادی که دچار کم خونی یا کمبود پتاسیم هستند، بسیار مفید است.
16. کهی پلا
نام کهی پلا شاید کمی عجیب به نظر برسد و به گوش ناآشنا باشد، اما این نام برای اهالی مازندران مژده یک غذای خوش طعم و لذیذ را خواهد داد. همانطور که گفته شد، کهی در زبان مازندرانی به معنای کدو بوده و پلا هم به معنی پلو است، بنابراین کهی پلا همان کدو پلو است. در ترکیب این غذای خوش آب و رنگ مواد غذایی همچون کدو حلوایی رنده شده، برنج، گوشت چرخ نموده، پیاز، زیره، کره محلی و ادویه به کار می رود. توصیه می کنیم حداقل یکبار طعم کهی پلا مازندرانی را بچشید.
17. دوپتی
دوپتی یکی از غذاهای محلی و سنتی مازندران است که از ترکیب دوغ، حبوبات و سیر داغ به وجود می آید. طبخ این غذا بسیار ساده بوده و به زمان زیادی برای پخت احتیاج ندارد. دوپتی را برای خود و اعضای خانواده تان سرو نموده و از خوردن آن لذت ببرید.
18. آش گزنه
یکی دیگر از آش های منطقه مازندران که بسیار خوش طعم بوده و از خواص زیادی بهره مند است، آش گزنه نام دارد. خوردن آش گزنه به علت داشتن مواد غذایی همچون آرد گندم، عدس، لوبیا، نخود، باقلا، کدو حلوایی، چغندر، گشنیز، جعفری، ماست، سیر، نمک، فلفل و زردچوبه لذیذ بوده و برای بدن بسیار مقوی است. این آش را تهیه نموده و علاوه بر طعم از خاصیت آن هم بهره مند شوید.
19. ترش سماق
اگر به غذاهای ترش علاقه مند هستید، به هیچ عنوان خورشت ترش سماق را از دست ندهید. همانطور که از نام این خورشت معین است، ترش سماق به علت وجود سماق دارای طعم ترشی بوده و مواد غذایی به کار رفته در آن موجب شده اند که بسیار پرخاصیت و مقوی باشد.
برای تهیه این خورشت خوشمزه به سینه مرغ، سبزی خورشت، لوبیا قرمز، سیر، غوره، آبغوره، سماق و پیاز احتیاج است. ترش سماق در وعده ناهار و با برنج سرو می گردد و به علت وجود لوبیا قرمز و سبزی، ظاهری شبیه به قرمه سبزی دارد، اما طعم آن کاملا فرق دارد.
20. ترش ترشو
آش های خطه مازندران تمامی ندارد و هر کدام در نوع خود دارای طعمی بی نظیر و فوق العاده هستند. همانطور که از نام این غذا معین است، ترش ترشو دارای طعمی ترش و متفاوت بوده که باید حتما آن را امتحان کنید. برای طبخ این آش از مواد غذایی جعفری، گشنیز، تره، چغندر، کدو حلوایی، پیاز، سیر، سیب زمینی، دانه انار، رب انار ترش، برنج، روغن و نمک استفاده می گردد. برای پخت این آش خوشمزه معمولا به یک ساعت و نیم الی 2 ساعت زمان احتیاج است.
21. ته چین گوشت
ته چین معمولا در بسیاری از استان ها طبخ می گردد و در هر منطقه ای روش پخت متفاوتی دارد. ته چین گوشت مازندران بسیار متفاوت تر از ته چین هایی بوده که تابه حال میل نموده اید و حداقل یک بار ارزش امتحان کردن را دارد. مواد غذایی لازم برای این غذا شامل گوشت قرمز، برنج، سیب زمینی، چغندر، پیاز، آلو، نمک، فلفل و زردچوبه می گردد.
صرف این غذا درصد بالایی از پروتئین های مورد احتیاج بدن را تامین نموده و از خواص ارزشمندی برخوردار است. جالب است بدانید که مازندرانی ها این غذا را در بسیاری از مرنامات مذهبی مختلف و مناسبت های خاص طبخ می نمایند.
22. کرک بپرس
کرک بپرس یکی دیگر از غذاهای محلی مازندران است که از آن با نام خوراک بادمجان و گوجه هم یاد می گردد. برای تهیه این غذای لذیذ و ارزان احتیاج به گوجه فرنگی، بادمجان، رب گوجه فرنگی، پیاز، سیر، غوره، روغن و ادویه است.
23. هاوریش کدو
یکی دیگر از غذاهای اصیل مازندرانی که بسیار پرطرفدار است و خیلی سریع هم آماده می گردد را می توان هاوریش کدو معرفی کرد. برای تهیه این غذای مازندرانی باید کدو سبز، جعفری، تخم مرغ، سیر، پیاز، رب گوجه فرنگی، روغن و ادویه های مورد احتیاج را با هم ترکیب نموده و پس از پخت، صرف کنید.
24. ملاقورمه
ملاقورمه از قدیمی ترین غذاهای محلی مازندران محسوب می گردد و در میان اهالی این منطقه معروفیت خاصی دارد. تهیه این غذا در عین خوشمزگی بسیار ساده بوده و مواد غذایی تشکیل دهنده آن شامل بادمجان، گوجه فرنگی، جعفری، گشنیز، نعنا، سیر، پیاز داغ، تخم مرغ، آبغوره، روغن، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین می گردد. توصیه می کنیم این غذای مازندرانی را تهیه نموده و میل کنید.
جمع بندی در خصوص غذاهای محلی مازندران
تنوع غذاها در استان مازندران بسیار بالا بوده و از طعم و عطر منحصر به فردی برخوردارند. ما در این مقاله به معرفی 24 مورد از اصیل ترین و معروف ترین غذاهای محلی مازندران پرداختیم، اما بدون شک غذاهای دیگری هم در این منطقه تهیه می گردد. در صورتی که غذاهای دیگری از استان مازندران می شناسید، لطفا آن را با ما و همه کاربران خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: علی بابا